ßßß Cookit - przepis na SERNIK "LAST MINUTE" Z WIŚNIAMI, W ORZECHOWO-PSZENNYM CIEŚCIE

SERNIK "LAST MINUTE" Z WIŚNIAMI, W ORZECHOWO-PSZENNYM CIEŚCIE

nazwa

Wykonanie

Ten sernik piekłam już wiele razy w różnych kombinacjach smakowych. Zamiast orzechów używałam mielonych migdałów lub wyrabiałam ciasto tylko na mące pszennej. Wiśnie zastępowałam innymi kwaśnymi owocami, malinami czy porzeczkami. Zawsze przygotowuje go z takimi naturalnymi słodyczami, jakie skrywa nasz ogród lub... zamrażarka :-). To taki sernik 'last minute', nie potrzebuje całonocnego chłodzenia, wystarczą zaledwie 2 godziny w lodówce, by zyskał pożądaną konsystencję
Tym razem piekłam go w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, więc wyszedł dość niski. Jeśli wolicie wyższe ciasta, wybierzcie tortownicę 24 lub 22 cm.
Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm): na ciasto:
270 g masła, stopionego i ostudzonego
2 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
100 g mielonych orzechów
1 szklanka cukru
2 żółtka
szczypta soli na masę serową:
0,5 kg sera potrójnie mielonego
1/4 szklanki kremówki (60 ml)
1/4 szklanki mleka (60 ml)
2 opak. budyniu waniliowego (2x40 g)
3 jaja
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
0,5 kg wiśni, świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi kwaśnymi owocami, malinami, porzeczkami)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść tworząc kulę. Owinąć ją folią i wstawić do lodówki na 30 min.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i powstania gładkiej masy.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć na dnie i połowie boków blachy. Wlać masę serową, na wierzchu ułożyć owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach posypać sernik kruszonką, czyli pozostałą 1/3 schłodzonego ciasta (można zetrzeć na tarce). Odstawić do piekarnika i piec kolejne 25-30 minut w tej samej temperaturze.
Po upieczeniu ostudzić, schłodzić w lodówce min. 2 h. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/05/sernik-last-minute-z-wisniami-w.html