Wykonanie
Ten sernik piekłam już wiele
razy w różnych kombinacjach
smakowych. Zamiast
orzechów używałam mielonych
migdałów lub wyrabiałam ciasto tylko na
mące pszennej.
Wiśnie zastępowałam innymi kwaśnymi
owocami,
malinami czy
porzeczkami. Zawsze przygotowuje go z takimi naturalnymi
słodyczami, jakie skrywa nasz ogród lub... zamrażarka :-). To taki sernik 'last minute', nie potrzebuje całonocnego chłodzenia, wystarczą zaledwie 2 godziny w lodówce, by zyskał pożądaną konsystencjęTym razem piekłam go w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, więc wyszedł dość niski. Jeśli wolicie wyższe ciasta, wybierzcie tortownicę 24 lub 22 cm.Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm): na ciasto:270 g
masła, stopionego i ostudzonego2 i 3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej100 g mielonych
orzechów1 szklanka
cukru2
żółtkaszczypta
soli na masę
serową:0,5 kg
sera potrójnie mielonego1/4 szklanki kremówki (60 ml)1/4 szklanki
mleka (60 ml)2 opak. budyniu
waniliowego (2x40 g)3
jaja2 łyżki
cukru waniliowego1/2 szklanki
cukru0,5 kg
wiśni, świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi kwaśnymi
owocami,
malinami,
porzeczkami)
cukier puder do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieść tworząc kulę. Owinąć ją folią i wstawić do lodówki na 30 min.Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i powstania gładkiej masy.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem. 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć na dnie i połowie
boków blachy. Wlać masę
serową, na wierzchu ułożyć
owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach posypać sernik kruszonką, czyli pozostałą 1/3 schłodzonego ciasta (można zetrzeć na tarce). Odstawić do piekarnika i piec kolejne 25-30 minut w tej samej temperaturze.Po upieczeniu ostudzić, schłodzić w lodówce min. 2 h. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego!